دستگاه فشار خون

کنترل سطح فشار خون یکی از ضروری‌ترین اقدامات برای حفظ سلامت همه‌ی افراد جامعه است. امروزه بیشتر پزشکان به بیمارانشان توصیه می‌کنند، علاوه بر مراجعه‌ی منظم به پزشک جهت چِکاپ، سطح فشار خون‌شان را در خانه هم اندازه گیری کنند.

دستگاه فشار خون

دستگاه فشار خون

چون فشار خونی که پزشک در مطب چِک می‌کند فقط عدد فشار خون در همان لحظه را نشان می‌دهد، اما فشارسنج خانگی به شما کمک می‌کند، بتوانید فشار خون خود را مرتبا بررسی کنید. این مسئله باعث می‌شود پزشک دید بهتری نسبت به وضعیت فشار خون شما کسب کند. چراکه بهترین راه برای فهمیدن اینکه فشار خون شما بالاست یا نه، این است که سطح فشار خون‌تان را چندین بار در روز اندازه بگیرید. امروزه دستگاه‌های فشار خون خانگی متنوعی در بازار موجود هستند. قیمت خیلی از آنها کمتر از 1 میلیون است.

فشارسنج خانگی چیست؟

اسفیگمومانومتر (دستگاه فشار خون یا فشارسنج خانگی) وسیله‌ای است که از آن برای اندازه‌گیری فشار خون استفاده می‌شود. کلمه‌ی اسفیگمومانومتر (sphygmomanometer) برگرفته از واژه‌ی یونانی sphygmos به معنی نبض یا ضربان قلب است، و ماموتر به دستگاهی اشاره دارد که برای اندازه گیری فشار یا تنش استفاده می‌شود. دستگاه فشارسنج، نخستین بار در سال 1881 توسط Siegfried Karl Ritter von Basch اختراع شد. در سال 1896 شخصی به نام Scipione Riva-Rocci نمونه‌ی ساده‌تر این دستگاه را ارائه داد.

انواع دستگاه فشارسنج کدام است؟

فشارسنج جیوه‌ای: این مدل متداول‌ترین نوع فشارسنج است و استانداردترین نوع محسوب می‌شود. مزیت این مدل فشارسنج‌ها این است که می‌توانند برای تمام عمر دوام داشته باشند، استفاده از آنها آسان است و نیازی به کالیبراسیون مجدد ندارند. با اینحال به علت محتوای سمی که در این فشارسنج‌ها بکار رفته (یعنی جیوه) استفاده از آنها در بعضی کشورها ممنوع است.

فشار سنج عقربه‌ای (آنیروئید): آنروئید به معنای "بدون مایع" است. در این مدل فشارسنج‌ها از جیوه استفاده نشده است. فشار سنج‌های عقربه‌ای وسیله‌ای فنردار هستند که با استفاده از فشار هوا کار می‌کنند. این مدل فشارسنج‌ها قیمت ارزان‌تری دارند و تنها اشکال آنها این است که می‌بایست مجددا کالیبره شوند.

فشار سنج دیجیتالی: این مدل، پیشرفته‌ترین نوع فشار سنج است. با اینحال برای اطمینان از دقت عملکرد فشارسنج‌های دیجیتالی، می‌بایست نتایج بدست آمده را با نتایج فشار سنج‌های جیوه‌ای مقایسه کرد.

فشار سنج‌های بازویی

کاف فشارسنج‌های بازویی، روی بازو بسته می‌شود و در دو مدل عقربه‌ای و دیجیتالی ارائه می‌شوند. فشارسنج‌های بازویی عقربه‌ای: برای استفاده از این فشارسنج‌ها لازم است بالی یا پوار فشار سنج را فشار دهید تا کاف اطراف بازوی شما باد شود. عددی که روی معیار سنج نمایان می‌شود، فشار خون شما را نشان می‌دهد. همانطور که گفتیم فشار سنج‌های عقربه‌ای ارزان‌ترین نوع فشار سنج هستند، اما متاسفانه به سادگی خراب می‌شوند.

فشارسنج‌های بازویی دیجیتالی: در بعضی مدل‌ها، کاف توسط خود کاربر باد می‌شود، درحالیکه در دیگر مدل‌ها، خود دستگاه اینکار را انجام می‌دهد. در این مدل فشارسنج‌ها عدد فشار خون روی یک نمایشگر کوچک ظاهر می‌شود. بعضی از فشارسنج‌ها امکان ارائه‌ی چاپ کاغذی هم دارند. استفاده از فشارسج‌های دیجیتال خیلی راحت است.

فشارسنج‌های مچی

دقت فشار سنج‌های مچی از فشارسنج‌های بازویی کمتر است. علت هم این است که شما موظف هستید برای بررسی عدد فشارسنج، مچ دست خود را هم سطح قلب قرار دهید. در غیراینصورت ممکن است عدد ظاهر شده خطا داشته باشد. با اینحال دستگاه‌های فشارسنج مچی برای کسانی که کاف فشارسنج‌های بازویی اذیت می‌شوند، یا کسانی که بازوهای تپل دارند، گزینه‌ی خیلی خوبی است.

بهترین دستگاه فشارسنج، آن دستگاهی است مطابق با نیازهای کاربر انتخاب شود و تمام انتظارات کاربر را برطرف نماید. بر این اساس:

اگر دنبال دقیق‌ترین دستگاه هستید، فشار سنج‌های جیوه‌ای بهترین هستند.

اگر قیمت برای شما مهم است، فشار سنج‌های عقربه‌ای گزینه‌ی خوبی هستند.

اگر دنبال دستگاهی می‌خواهید که علاوه بر نتایج قابل اعتماد، روش استفاده‌ی ساده و ایمنی داشته باشد، فشار سنج‌های دیجیتالی بهترین هستند. لازم به ذکر است امروزه بیشتر افراد سراغ فشار سنج‌های دیجیتالی می‌روند.